Zdravice za svadbu – originalne ideje

Danas se u nekim krajevima naše zemlje zadržao stari običaj da se za svadbeni dan drže zdravice, koje imaju jednu poentu u tome da se sve vrati na zdravlje i veselje, i da mladencima koji toga dana počinju zajednički život sve bude veselo i na zdravlje.

Naravno, kako su vremena prolazila, i sam je tekst zdravica postajao savremeniji i prilagođeniji trenutku, te se zapravo danas na savremenim proslavama mogu retko čuti one neke prave i izvorne „svadbarske zdravice“ kakve je na primer sakupljao i u svojim delima zapisao Vuk Stefanović Karadžić.

U raznim delovima zemlje je takođe razlika u tome ko zdravice drži, te je to nekada sam domaćin, nekada kumovi ili najbliža rodbina, nekada najbolji prijatelji i tako dalje, ali je zapravo suština bez obzira na sve te razne modifikacije ostala ista, i ona je i danas važna za one koji poštuju sve običaje i koji žele da se pridržavaju nečega izvornog kako je i nekada bilo.

Generalno je važno da se naglasi posebno, da sam tekst zdravice treba da  je kratak i jednostavan sažetak onoga što treba da se poruči mladencima i gostima, te ne treba da se preteruje kako ne bi došlo do efekta dosade ili neke nelagode među ljudima koji zdravicu slušaju.

Najlepše svadbarske tradicionalne i običajne zdravice u prozi ili u stihu

Dobro došli dragi gosti, na veselje da se vrati, nek je srećno i veselo, nek su najbolji naši svati! Srećno venčanje svima nek je na znanje da se danas pune čaše za srećan život omladine naše!

Zdravo došli i dobro nam došli, da se proveselimo i venčanje proslavimo, da se radujemo i da se napijemo, pa sutra mili moji kuda koji, ali na veselje neka se svima vrati, to valja znati! Srećno mladencima venčanje i na venčanje da se vrati i svakome na veselje uz najbolje želje!

Čestitamo i svi se veselimo, i red je da u ime mladenaca nazdravimo, da su nam veseli i uvek nasmejani, da su im noći i dani suncem obasjani, i svi njihovi osmesi neka su sjajni, a mi da se uvek potrudimo da im najveću sreću poželimo! Srećno venčanje i zdravica ova neka vam pokrene život iz snova!

Obraća se vama stari svate, moja lepa snajo i namiliji brate, neka se sreća vama nasmeši, neka se život o vas ne ogreši! Da se radujemo svi mi gosti, da je na sreću i veselje, i uvek imajte u životu najbolje i verne prijatelje!

Neka vas samo srećni dani prate, i sva veselja da se vama na veselje vrate, neka uvek razloga da se radujete imate, i goste rado i da ispraćate i da primate! Srećna svadba nek je vama, bili srećni godinama!

Neka je ovaj svadbeni ručak, mladencima na zdravlje i na veselje, i neka svako podigne čašu da im uputimo najlepše želje! Srećno im bilo na veselje se svima vama vratilo, puno se jelo i pilo i samo najlepše se upamtilo!

Neka je hvala vama svima, za ovako divno veselje, lepo je imati tako drage i tako poštene prijatelje! Naša su se „deca“ zavolela i sreću svoju jedno sa drugim pronašli, mi smo tu da im uvek pomažemo, iako smo se sa svadbenim govorom jedva nekako snašli! Srećno i veselo bilo, na veselje svima se vratilo!

Tvoje milo zlato prijo u našeme domi sija, svoga sina danas ženim veseo sam ipak i ja, hvala na divnom veselju i tebi dragi prijatelju, neka su deca uvek srećna i neka se vole, mi ćemo im pomagati koliko mognemo i koliko nas zamole! Srećno nek je nama svima, najveću sreću svako da ima!

Nama u kuću dolazi danas naša snaja najmilija, neka kao zlatni dukat u našem domu od sreće sija, volimo te ja i prija, naš najmiliji vrli rode, nek sreća i veselje tebe uvek pod ruku vode! Srećno neka bude svima, svim gostima koliko ih ima, na veselje neka se uzvrati, ja vas više neću zamarati.

Ajmo da se zaigra kolo, neka se zapeva moja mila lolo, neka je sreće puna svaka čaša, danas se udaje mezimica naša! Srećno veselje i najlepše želje, suze radocnice neka kvase svako lice!

Danas je za nas dan sreće i veselja, sin nam se ženi, u kuću snajka dolazi, mi ćemo je voleti i za nju učiniti sve što bude bila njena želja! Srećno i neka je puno radosti, neka uživaju u hrani i piću svi naši dragi gosti!

Hajmo danas svi u kolo, zaigrajmo i zapevajmo, naš se junak danas ženi, neka nam je sve ipak i najbolje neka nam je danas sve sjajno! Srećno nama bilo, neka se vaše milo kao kod kuće oseća, naša je najveća sreća mezimica vaša što je u kuću našu došla!

Danas brate mili veselje povedi, neka svaka naša pesma sada duplo više vredi, neka se ne štedi ni na jelu ni na piću, kad postanem deda, najsrećniji tada biću! Srećna da su naša mila deca, nek su čaše pune neka se svi vesele i raduju sa nama!

Neka se danas svako provede, neka srećno pije i neka slatko jede, neka je srećno i berićetno svima nama, neka se svima na veselje vrati, kao što ste i vidošli na svadbu danas nama! Srećno i veselo, zdravo i radosno neka je svima kao i nama danas, neka sreća prati naše najmilije!

„Sačuvaj nas Bože rđava ortaka, prazna džaka i tesna sokaka!“ neka nam je srećno i veselo, dobro došlo nama celo selo!

Neka se svi danas raduju i pevaju, a naši mladenci ceo život najlepše snove da snevaju, da briga nemaju i da se vole kao kada su se tek upoznali, i planirali da nama pričine svu ovu sreću kao i sebi! Srećna svadba i neka je zdravo i veselo!

Da vam je sreća i ljubav prava, da va se želje kao pesme množe, nek ste zdravi i veseli, i srećni uvek i nasmejani bili! Srećna svadba dragi gosti i dobro ste uvek došli!

Jela i pića dovoljno ima, da se danas veselimo sa svima, danas našeg junaka ženimo i vreme je da se proveselimo. Neka se svi vesele i raduju, neka se svakome vrati na veselje, na ženidbu ili na udaju!

Ovo su samo neki od primera zdravica za svadbeno slavlje i veselje, i najlepše želje za one najmilije kojima se upućuje od srca i sasvim iskreno svaka napisana i izgovorena reč.

Po pravilu se za držanje zdravica biraju one neke starije osobe koje umeju da govore lepo i da na neki način uveličaju slavlje, i da razvesele dodatno sve goste, te d a se generalno slavlje još više učini lepim činom, i da se zauvek pamti, te naravno kako je već i više puta navedeno da se na veselje svakome na kraju krajeva i vrati.

Sponzorisano:

loading...
Loading...