Pozivnice za krštenje – ideje, tekst, saveti

Pravilo je da se za čin krštenja poziva najuža familija i dragi prijatelji koji će uz detetove kumove prisustvovati i uveličati ovakav jedan pre svega duhovni čin, ali je danas postalo pravilo da se baš ipak često proslava krštenja organizuje malo opširnije, i da se ne tako retko spoji i sa proslavom prvog rođendana, kada se dete najčešće i krštava.

Generalno je jasno da se kao i za svaku drugu svečanu priliku i povod, i za krštenje deteta najzad upućuju pozivnice dragim ljudima koji treba da ovakav jedan događaj oplemene i uveličaju samim svojim prisustvom, poklonima i lepim željama, mada je kod nas ovakva jedna praksa počela da se primenjuje tek od nedavno, te je potrebno malo bliže objasniti najpre sam šablon pozivnice za krštenje, a potom i neke konkretne primere koji vam mogu olakšati da odaberete onaj koji je vama najprigodniji i najprijemčiviji.

Način pisanja pozivnice za krštenje deteta – klasični i tradicionalni ili savrmeni šablon

Kako je napred navedeno, kada se neko poziva da sa vama proslavi krštenje vašeg deteta kao taj jedan sasvim svečan ali u isti mah i verski i duhovni čin, izbor pozivnice nije ni malo banalna i tu zanemarljiva stvar, te ona može biti ispisana tradicionalnim i klasičnim načinom, sa kojim se baš i retko može pogrešiti, ili pak na jedan savremeniji i moderniji način ali kada treba biti dodatno pažljiv da se neke norme i verska pravila ne protumače pogrešno i ne shvate se kao nonsens.

Najpre se na pozivnici navodi tačan datum i mesto verskog obreda, koji po pravilu podrazumeva određenu manju ili veću crkvu, i na koji se pozivaju one osobe koje su najbliže i koje treba da pak i uveličaju čin krštenja, dakle najuža rodbina i kumovi deteta, kako se ne bi bez potrebe stvarala prevelika gužva, jer je takav jedan čin od davnina deo intimne verske ceremonije i to se pravilo i do danas održalo.

Za ostale goste koji će da prisustvuju dalje upriličenom slavlju nakon obavljenog obreda u crkvi, navodi se tačno vreme i mesto početka svečanog ručka, koji je obično u nekom restoranu, kao i sam povod pozivanja, da bi oni mogli naravno da ponesu i prigodan poklon koji će biti u skladu sa motivom slavlja (jer se nekada u isti mah slavi i prvi rođendan i krštenje, pa je važno da se to naglasi u pozivnici).

Postoji pravilo da se pozivnice za krštenje deteta uručuju lično, bilo da toi čine roditelji deteta ili kumovi, jer je po pravilu u pitanju jedno manje slavlje, i svako treba da se obavesti o tome, i nije pravilo da se poziv na krštenje odbije, osim naravno ako za to postoji veoma opravdan razlog koji se treba na vreme da saopšti.

Kada je u pitanju sam način pisanja pozivnice, pošto je obično krštenje jedno intimnije slavlje nije ni retkost da se one ispišu ručno, kao jedan poseban način da se takav jedan dan svim dragim gostima ureže u sećanje, i da im se pokaže koliko su važni i koliko se želi da oni svi i prisustvuju slavlju, mada nije retkost da se naravno pozivnice danas za krštenje štampaju na lepim i ukrasnim hartijama, po principu pozivnica za venčanje.

Takođe je nekada lepo da se pozivnice odaberu sa određenim verskim slikama i motivima, bilo da imate neki poseban kao ideju, pa da želite da ga lokalna štamparija izradi po vašoj želji, ili da jednostavno kupite već gotove primerke pozivnica kojih ima u velikom broju, a neki roditelji su posebno kreativni pa ne retko sliku svog deteta stavljaju kao motiv na pozivnicu, i baš uz ime i prezime malenog mezimca koji se krsti, navode sve pomenute važne informacije o datom činu.

Sam tekst pozivnice obično stoji u centralnom delu hartije, i počinje sa „Dragi naši“, i završava sa porukama poštovanja i želje da se prisustvom svakog gosta ponaosob uveliča slavlje krštenja.

Kada je sam tekst pozivnice u pitanju, pored ustaljenog formalnog dela, i naravno pomenutih baš tačnih informacija o mestu i vremenu održavanja krštenja, izbor se može svesti na neke obično baš lepe citate iz Biblije, te na neke uopštene stihove, prozne rečenice ili lepe novije citate koji su o detetu, ljubavi, roditeljstvu, veri, budućnosti i slično.

Najčešći i najlepši tekstovi za pozivnice za krštenje – u stihu ili prozi i/ili kao poznati citati

U nastavku teksta će biti navedeni oni neki najčešći i najlepši primeri tekstova koji se pišu u baš i nekim pozivnicama za krštenje, mada je jasno da svaki od njih možete da modifikujete po svojoj želji, da pronađete obilje novih primera na internetu, da osmislite neki svoj lični tekst kao pečat i kao uspomenu na taj poseban dan za vaše dete.

1) Dragi naši,

Proslavite sa nama najlepši i najvažniji čin krštenja našeg mezimca! Da su mu laki putevi ka Bogu i da sa nama slavite početak nove njegove vere i da se pomolite sa nama da ga Gospod čuva!

Dobro nam došli na krštenje, i vama na radost da se vrati!

2) Naši najmiliji,

Sa verom u Boga, mi naše dete krstimo, i vas pozivamo da sa nama podelite Njegovu milost i blagost, da se radujete sa nama i dsa delite sreću koja nam je od Boga data!

Dobro ste nam došli kao najdraži i najmiliji gosti!

3) Mili naši i dragi prijatelji,

Bog je nama dao povod da slavimo, i mi sa vama želimo da podelimo, sve lepe trenutke u našem životu, dođite na krštenje našeg mezimca, i poželite mu da srećan i sa verom u Hrista dočeka i godinu stotu!

Danas naši dragi gosti budite, i samo najlepše želje i osmehe od srca ponudite!

4) Dragi naši kumovi,

Molimo se za sreću našeg jedinca, našeg malog princa i Božijeg miljenika, i neka nas vašim prisustvom polaskate i počastite našeg sina vašim iskrenim željama i osmesima!

Dobro ste nam došli kao najmiliji gosti, da se sa vama radujemo novom životu duhovnom koji naš sin danas započinje!

5) Mili i dragi prijatelji,

Pozivamo vas da se pridružite krštenju naše mezimice i da svi gledamo u njeno svetlošću Božjom obasjano lice! Dobro ste nam došli, da u slavu Božju se radujemo i proveselimo, jer večni život Bog nam je darivao bezgrešni!

Dobro nam došli na svečani čin krštenja, na veselje da se vrati i da se radujemo i ubuduće zajedno!

6) Dragi naši,

Svedoci budite posebno važnog čina u našim životima, kada se naše dete poklanja Gospodu, te i kada Njegovom rukom vođeno kreće u staze novog života.

Dobro ste nam došli, u zdravlju i veselju na put pošli!

7) Mili prijatelji i familijo naša,

Važno nam je da sa nama podelite ovajk svečani trenutak koji je za nas važan i posebno duhovan, te vas pozivamo da se pridružite malom krugu odabranih prijatelja, da uz lepe želje i prigodno veselje, obeležimo čin krštenja naše male princeze.

Hvala vam što ćete ispoštovati našu želju i uveličati ovaj naš poseban dan!

8) Dragi naši i najvoljeniji,

Želimo da sa nama podelite svetu tajnu krštenja našeg deteta, uz Božju pomoć neka ga prati moć Svetog Trojstva, i vi se sa nama pomoilite u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, za svaki srećan i blagodetan dan!

Dobro nam došli, uz Božju volju da se radujemo i da iskrene želje od vas primimno, i srećnim povodom da ih uzvratimo!

9) Najmiliji naši prijatelji,

Naša je velika želja da uveličate svečani čin krštenja našeg malog anđela, koji danas učvršćuje veru svoju u Boga, koji će da ga čuva od svakog zla i iskušenja!

Bila bi nam velika čast da povodom ovakve lepe svečanosti, budete naši dragi gosti! Dobro ste nam došli!

10) Naši dragi i najvoljeniji,

Pozivamo vas da sa nama provedete divan dan i da uveličate čin krštenja i ponovnog rođenja nebeskog, našeg m,ilog sina naslednika, koji danas ulazi u Carstvo Nebesko, i koga Gospod svojim tajnama svetim daruje!

Dobro došli, neka nam je na veselje i neka se oko nas roje samo one najlepše želje!

11) Dragi naši,

Pozivamo vas na krštenje našeg sina, jer kako citat iz Svete knjige kaže „pokajte se i neka se svako od vas krsti u ime Isusa Hrista, za oproštenje svojih grehova“!
Neka ovaj svečani trenutak, bude i našem detetu najvažniji u životu, i neka poštuje veru svoju i sledi svetli primer Gospoda Hrista.

Dobro ste nam došli, i sa nama ojačajte svoju veru i setite se važnosti svih Božjih zapovesti!

Dakle, svakako je jasno da su ovo samo neki od mogućih primera pozivnica za krštenje deteta, i da se oni razlikuju već i prema običajima od jednog kraja do drugog, kao i prema tome na koji način roditelji žele da obeleže i upamte ovakav jedan veoma važan i divan dan.

U eri digitalizacije je neosporno postao i jedan trend da se pozivnice za krštenje upute i preko nekog sms-a ili mejla, uz prigodne slike i naravno „krasnopis“, mada se još uvek takva praksa nije ustalila, i najzad je puno i intimnije i iskrenije kada se pozivnica napiše ili odštampa i uruči dragim ljudima lično.

Naravno, kada je u pitanju istovremena proslava prvog rođendana i krštenja, onda se ipak ne tako retko šalju pozivnice koje su odvojene jedne od drugih, jer je pravilo da krštenju prisustvuju ipak i samo oni najbliži članovi porodice i kumovi, a da se naravno na rođendan deteta koji se obično i proslavlja opširno, pozovu i zvanice koje su kolege, prijatelji, komšije, dalja rodbina i slično.

Sponzorisano:

loading...
Loading...